Икона Божией Матери "В родах Помощница "

память - 26 декабря / 8 января

С незапамятных времен известно, что в минуты жесточайших страданий при рождении детей, женщины прибегают с особенно горячей молитвой к Спасителю и Пречистой Матери Его. В благочестивых семействах и в наше время можно видеть икону Богоматери, называемую Помощь в родах. На этой иконе Пресвятая Дева изображена стоящей в рост и воздевающей руки горе, с Младенцем при персях, как на иконе Знамения. Перед этой иконой преклоняются в горячих молитвах матери, призывая на помощь преблагословенную Деву Марию, без болезненно родившую Христа Спасителя. К Ней взывают в страшную, полную тайны минуту матери, веруя, что Она сильная перед Богом Заступница и Помощница всех страждущих и обремененных.

И кто, прибегающий к Царице Небесной, не получает от Нее утешения и помощи в скорбях и болезнях. Ее всесильное заступничество дает благополучный исход разрешению всех болезней и страданий, от которых не может спасти никакое богатство, никакое могущество на земле!

Существует еще и другая очень древняя икона, имеющая название: Образ Пресвятой Богородицы, Помогательницы женам чады рождати. На этой иконе Божия Матерь изображена с открытой главой и распущенными по плечам волосами, со сложенными на груди руками, причем персты левой руки покрывают до половины персты правой руки. Ниже сложенных кистей рук изображен сидящий при персях Богомладенец, правая рука которого благословляет именословно, а левая лежит на колене; из-под одежды видны оконечности ног. На Богоматери верхняя одежда красная с прозолотью, имеющая на каждом плече по золотой звездочке; нижняя одежда темно-зеленая с прозолотью и с золотыми звездочками и такой же оторочкой по вороту и рукавам. Глава Богоматери несколько наклонена. На Спасителе одежда желтая с прозолотью, на груди отливающая в темно-зеленый цвет. Все изображение помещено на полумесяце.

Акафист Божией Матери пред иконой Ея

"В родах Помощница"

Избранней от всех родов Помощнице рода христианского, к Богоугодней жизни рождающей, благодарственная пения приносим Ти, Богородице, о даровании чудныя иконы Твоея. Ты же, яко скорая и всемилостивая верных Заступнице, не остави нас в скорбех, да зовем Ти: Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Ангел предстатель послан бысть рещи Богородице: Радуйся, егда Бог Слово воплощащеся во утробе Ея; и мы грешнии, дивящеся святому Рождеству, пред иконою чудною Твоею с верою и надеждою вопием Ти: Радуйся, радость Христова Рождества познавшая; Радуйся, Сына Света нам даровавшая. Радуйся, скорби гонений с плодом во чреве претерпевшая; Радуйся, в подвигах материнских на земли преуспевшая. Радуйся, скорби родов в радость претворяющая; Радуйся, Твоею любовию нас для Неба созидающая. Радуйся, подвигом жития Твоего просветившая; Радуйся, чудными родами весь мир удивившая. Радуйся, Помощнице в родах, чад своих к Царю Славы приводящая.

Видящи, Всенепорочная, во славе Сына Твоего пред нами пребывающая, яко скорби от гордости сердца верных рабов Твоих, яже гневнаго ради Божия вразумления, избавляют, благоволила еси явити икону Твою, чудесы ю прославляющи, да покрываемии Твоею любовию с надеждою вопием Богу: Аллилуиа.

Жизнодателя рождшая, Пресвятая Богородице, благодатное попечение женам в родах утвердила еси, разуму нашему просвещение свыше исходатайствовала еси, да познаем, что есть воля Божия благая, угодная и совершенная. Мы же дивящеся свыше благодатному укреплению со слезами радости вопием Ти: Радуйся, от грехов нас отвращающая; Радуйся, трудную долю жен облегчающая. Радуйся, сердца наша любовию Твоею умягчающая; Радуйся, молитвами Твоими Сына нам в помощь призывающая. Радуйся, Рождество Сына Твоего никогда не забывающая; Радуйся, в родах жен христианских не оставляющая. Радуйся, в духовном рождении всех благословляющая; Радуйся, в свет Сына Твоего неизменно призывающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Сила Вышняго благодатию Богоматери землю Русскую освятила, чад духовных Своих измлада любовию умудряющи и воинов Христовых к чистоте Православия непрестанно призывающи, мы же с верою прибегаем ко Господу, пред иконою Твоею, Богородице, вопием Богу: Аллилуиа.

Имуще Тя, Заступнице усердная рода христианскаго, яко Мати чад Твоих покаянию и смирению нас научаеши, токи чудес нам в укрепление от пречестныя иконы Твоея милостиво источаеши, благодатию от Бога во спасение всех нас осеняеши. Сего ради зовем Ти сице: Радуйся, явлением иконы Твоея мглу лютых обстояний отгоняющая; Радуйся, во святей Руси, верных чад православною верою окрыляющая. Радуйся, боли при родах благодатию Святаго Духа ослабляющая; Радуйся, любовь Твою всегда нам источающая. Радуйся, в скорбех для многих жен прозрение; Радуйся, дарующая любящим Сына Твоего молитвенное попечение. Радуйся, сердца наша радостию родов умягчающая; Радуйся, в святость и чистоту детства нас возвращающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Бурю лютых смятений в стране нашей воздвигнутых врагами Церкви, Пресвятая Дево, укрощаеши, чад Твоих, заблудших в покаянии и скорбех, умудряеши, души жен воинов Христовых в родах надеждою светлою укреплявши, научая тем люди Твоя благодарственно пети Богу: Аллилуиа.

Слышавше православний людие сокровенную тайну, яко предстательством Твоим, Богородице, суд об отечестве нашем преложен на милость, и дивящеся свыше благодатному Твоему попечению, благоговейно вопием Ти сице: Радуйся, наша семьи от уныния избавляющая; Радуйся, благодатным Твоим покровом младенцев осеняющая. Радуйся, скорби в покрытие грехов нам попускающая; Радуйся, чад наших в святости охраняющая. Радуйся, нашу юность светом истины просвещающая; Радуйся, венчанные семьи пред Богом с любовию хранящая. Радуйся, к таинству венчания семьи призывающая; Радуйся, от блуда смертнаго всех верных предостерегающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Боготечная звезда явися нам, Богородице, честная Твоя икона, всех скорбящих в родах жен лучами чудес Твоих осиявающая, блуждающих в духовнем мраце к свету Сына Твоего призывающая, в греховных страстях утопающих, в благодатный мир Бога Отца облекающая и на путь спасения утешением Святаго Духа наставляющая. Мы же, верою обретши радости сия, вопием к Богу: Аллилуиа.

Слышавше православний людии, яко святую икону Твою, Богородице, Господь многими чудесы прославляет: скорби жен христианских в родах облегчает, сердца отец и матерей во славу Божию радостию наполняет и икону Твою чудную, яко освящение, яко щит и вспоможение русский народ почитает. Сего ради вопием Ти сице: Радуйся, жилище и доме Христа Бога нашего; Радуйся, спасение русскаго народа в отчуждение от Бога духом впавшего. Радуйся, христиан непобедимая Хранительнице; Радуйся, наших грехов пред Богом Искупительнице. Радуйся, благодатней надеждой сердца жен в родах наполняющая; Радуйся, к духовному рождению в таинстве Крещения неустанно призывающая. Радуйся, добродетелей великое стяжание; Радуйся, Божие к немощным благоволение. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Пред пречистым Твоим образом проповедаем, Госпоже Богородице, великая Твоя милости, яко семьи христиан ограждавши, церкви домашние благодатию Святаго Духа покрывавши, жен со чадами защищавши, и ведуще Тя воистину Помощницу непобедима, приносим Ти славословия сия и радостно вопием Богу: Аллилуиа.

Воссиявши просвещение истинное, Пречистая Богородице, явился чудная икона Твоя, родителям на утешение, рассеянным семьям в воссоединение, восстающим на Господа неверием в предупреждение, всем нам в укрепление и в вечное блаженство во Христе Господом дарованного искупления. Мы же дивящееся о нас попечению, благодарно вопием Ти: Радуйся, от внезапной смерти нас избавляющая; Радуйся, мрачных духов святости Твоею отгоняющая. Радуйся, наша отступления от Бога любовию Твоею покрывающая; Радуйся, истинно нас молится научающая. Радуйся, к долготерпению в скорбях и недугах нас приклоняющая; Радуйся, богоносные руце Твои за нас грешных к Сыну в молитве непрестанно возносящая. Радуйся, николиже верных Сыну Твоему заступлением не оставляющая; Радуйся, немощных благодатным Покровом Твоим покрывающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Хотяй всем человеком спастися и в истине просветитися, Премилосердный Господь, усынови нас Матери Своей, женам христианским в родах в поможение, чадам нашим в благодатное небесное окормление. Мы же обряще от Бога радости сия со слезами вопием Вседержителю: Аллилуиа.

Творец и Владыка наш Господь, за грех наказа род человеческий и рече жене Адама:«В болезнех родиши чада своя», сотвори сие в наказание, для многих людей ко вразумению спасения ради душ их. Сего ради и мы, Владычице, припадающе к пречистому образу Твоему, усердно молим Тя: милосердия двери отверзи нам, вопиющим Ти сице: Радуйся, неприступнаго Божества селение; Радуйся, Ангельское и наше непрестанное удивление. Радуйся, Божией милости и любви исполнение; Радуйся, Подательнице спасительнаго в родах вспоможения. Радуйся, правды святой Попечительнице; Радуйся, любови и доброты непоколебимая Узорешительнице. Радуйся, в гордости закосневших заступлення Твоего лишающая; Радуйся, от крещенных младенцев радостный взор Твой не отвращающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Странно маловерующим слышати како образ Твой святый токи благодати источает, грешным в покаянии к Тебе пришедшим радость дарит, исцелением скорбящих и болящих жен в родах Бога славит, мы же с верою поклоняемся ему. Образ честью к первообразу восходит, и всемирно прославляя Тя с радостию поем Богу: Аллилуиа.

Вся бывши горе земных не оставляеши, Пресвятая Богородице, узы страстей благодатным попечением ослаблявши, в покаянии притекающим предстательством пред Богом очищаеши, искуплением Христовым сердца наша преображаеши. Сего ради величающе воспеваем Ти тако: Радуйся, чрез покаяние к Богу приводящая; Радуйся, покаянием нашим двери райские отверзающая. Радуйся, родительским покаянием от чад болезни отвращающая; Радуйся, покаянием мир духовный в семьях верных Утверждающая. Радуйся, покаянием бесовские разлады в семьях угашающая; Радуйся, покаянием церковным со Христом нас вновь соединяющая. Радуйся, в покаянии приходящих преображающая; Радуйся, чрез покаяние заступлением Твоим пред Сыном спасающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Всякого естества ангельскаго превысшая явилася еси, Пресвятая Дево, Бога бо зачала еси плотию, Господа во утробе Твоей вместила еси, темже яко Святейшую и Славнейшую у Престола Царя царей величающе Тя, вопием о Тебе Богу: Аллилуиа.

Ветийства Боговещанных проречений ныне зрим о Тебе сбывшася, Богородице, яко воистину Бога плотию родила еси нам. И будущего Царствия Божия не лиши еси нас, покровом твоим нас от козней мира сего оберегающи. Мы же обетованное блаженство во Христе в молитвах призываем и в покаянии вопием Ти: Радуйся, твердое Православия укрепление; Радуйся, душ наших скорое Спасение. Радуйся, отчужденных от Бога к вере возрождение; Радуйся, духовное наше прозрение. Радуйся, в чистоте Православия нас оберегающая; Радуйся, от греховного падения нас изводящая. Радуйся, вопиющих к Тебе скорое У слышание; Радуйся, чадородие Благословляющая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Спасти хотящи многие жены в родах от обдержащих их страстей и напастей, чудную икону Твою, Богомати, даровала еси, еяже ради козни диавола утихают, смертоносные болезни исчезают, боли в родах ослабевают, да вси, видяще являемую Тобою милость, вопиют со умилением Богу: Аллилуиа.

Стена еси, Богородице Дево, Святей Руси и народу ея ограждение, врагов Православия Обличение, женам- матерям сугубое Утешение, малым чадам благодатное Попечение. Тем же благодаряще Тя, вопием Богу: Радуйся, прославляющих Тя от бед избавляющая; Радуйся, позабывших Тя посрамляющая. Радуйся, православных матерей Славо и Попечение; Радуйся, сохраняющих целомудрие верное Ограждение. Радуйся, спасительный елей кающихся; Радуйся, Царица Небесная всех во Христе рождающихся. Радуйся, радости наша умножающая; Радуйся, младенцев и матерей сугубою любовию Твоей защищающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Пение хвалебное и благодарственное приносим Ти, Пресвятая Владычице: под покровом Твоим в Православней Церкви по милости Божией рождаемся, в благодатном окормлении Твоем неизменно умудряемся, заступлением Твоим во Христе искони спасанемся, и возложивше на Тя упование, радостно вопием Богу: Аллилуиа.

Светоприемная свеща истиннаго света сущим нам на земли явльшися, души просвещаеши, чтущих Тя в вере во спасение наставляеши, младенцев в утробах матерей охраняеши, да поем Ти сице; Радуйся, в рождении чад скорби ослабляющая; Радуйся, грехи наша Твоими молитвами к Сыну отпускающая. Радуйся, воинам Христовым жен смиренных посылающая; Радуйся, непорочность отроковиц охраняющая. Радуйся, духовно всех невидимо окормяющая; Радуйся, Твоею любовию в бедах нас покрывающая. Радуйся, от хульныя мыслей предостерегающая; Радуйся, от умерщвления неродившихся младенцев всех отвращающая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

Благодать небесныя славы Твоея дати восхотевши почитающим Тя с любовию, Владычице, по вере даруеши чрез икону Твою Богообщение, знамения и чудеса исцеления, от духовных скорбей избавление. Мы же ведевши сокровища сия, велегласно вопием к Богу: Аллилуиа.

Поюще Твоя чудеса, бывшая в древняя и настоящая времена, хвалим Тя, Богородице, верным врата в жизнь вечную молитвами Твоими отверзающая, благодатию Святаго Духа в земной жизни защищающая, ко Господу людей избранных Твоею любовию привлекающая, мы же упование по Бозе возлагающе на Тя с покаянием вопием и сице: Радуйся, отчаенных спасение; Радуйся, погибающих оживление. Радуйся, от бед избавление; Радуйся, духовней радости утверждение. Радуйся, обидимых Утешительнице; Радуйся, гонимых Покровительнице. Радуйся, в малом верных укрепляющая; Радуйся, возлюбивших Господа окормляющая. Радуйся, Помощнице в родах, чад Своих к Царю Славы приводящая.

О Всепетая Мати, Помощнице в родах, рождшая всех святых святейшее Слово, Надеждо духовнаго нашего пробуждения и во всем благаго поспешения, в родах телесных, Благодатная, женам православным утешение, Царствия Небеснаго наследники всех сотвори, верно вопиющих Богу: Аллилуиа, Аллилуиа, Аллилуиа.

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Молитвы Божией Матери пред иконой Ея “ В родах Помощница “

Молитва первая.

Прийми, Госпоже Богородительнице, слезная моления рабов Твоих, к тебе притекающих. Зрим тя на святей иконе во чреве носящую Сына Твоего и Бога нашего, Господа Иисуса Христа. Аще и безболезненно родила еси Его, обаче матерния скорби веси и немощи сынов и дщерей человеческих зриши. Темже тепле припадающе к цельбоносному образу Твоему, и умиленно сей лобызающе, молим Тя, всемилостивая Владычице: нас грешных осужденных в болезнех родити и в печалех питати чада наша, милостивно пощади и сострадательно заступи, младенцы же наша, такожде и родившия их, от тяжкаго недуга и горькия скорби избави. Даруй им здравие и благопомощие, да и питаемии от силы в силу возрастати будут, и питающия их исполнятся радостию и утешением, яко да и ныне предстательством Твоим из уст младенец и ссущих Господь совершит хвалу Свою.

О мати Сына Божия! Умилосердися на матери сынов человеческих и на немощныя люди Твоя: постигающия нас болезни скоро исцели, належащыя на нас скорби и печали утоли, и не презри слез и воздыханий рабов Твоих. Услыши нас в день скорби пред иконою Твоею припадающих, и в день радости и избавления прийми благодарная хваления сердец наших. Вознеси мольбы наша ко престолу Сына Твоего и Бога нашего, да милостив будет ко грехом и немощем нашим и пробавит милость Свою ведущим имя Его, яко да и мы, и чада наша, прославим Тя, милосердную Заступницу и верную Надежду рода нашего, во веки веков.

Молитва вторая.

ОПресвятая Госпоже Владычице Богородице, в земной жизни нас не оставляющая! К кому молитвы вознесу, к кому слезы и воздыхания принесу аще не к Тебе, всех верных Утешение! Со страхом, верою, любовию, Мати Живота, молю: Да вразумит Господь люди православныя во спасение, да даст рождать нам чад Тебе и Сыну Твоему во благоугождение, да соблюдет нас в чистоте смирения, в надежде о Христе спасения, и дарует нам всем, в покровах благодати Твоея, земное утешение. Храни нас под сению милости Твоей, Пречистая, молящимся о родах помози, наветов злых свободи, тяжких бед, напастей и смертей отврати. Даждь благодатное прозрение, дух сокрушения о гресех, даждь зрети всю высоту и чистоту дарованнаго нам Христова учения; храни нас от погибельнаго отчуждения. Да вси, благодарне воспевающе величия Твоя, сподобимся Небесного успокоения и тамо с возлюбленными Твоими, со всеми святыми прославим в Троице Единого Бога: Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.

Ангелов лицы благоговейно Тебе служат, и вся Силы Небесные немолчными гласы Тя ублажают, Помощнице в родах, усердно молим Тя, Богородице, да пребудеши вславе Господа, чрез жону Тобою явленную и светозарный луч славы чудес Твоих да восхитит от тьмы, с верою Тебе молящихся, и вопиющих Богу: Аллилуиа.